ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ENGLISH

Τι πρέπει να σκεφτούμε πριν αγοράσουμε μια Σκηνή Οροφής Αυτοκινήτου

Ανεξάρτητα από τον τύπο της Σκηνής Οροφής Αυτοκινήτου επιλέξουμε να αγοράσουμε, υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν.


Αυτοκίνητο που Διαθέτουμε  

 Η Σκηνή Οροφής αυτοκινήτου προϋποθέτει  ένα αυτοκίνητο  με κάποιες προδιαγραφές  έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια η σκηνή οροφής.  Αρχικά δεν πρέπει το αυτοκίνητο να είναι κάμπριο. Επίσης πρέπει το αυτοκίνητο να έχει τις προδιαγραφές για να μπορεί κάποιος να βάλει τις αντίστοιχες σχάρες που να αντέχουν το δυναμικό βάρος μιας οροφοσκηνής που ξεκινάει από 50 κιλά.   Με άλλα λόγια δεν μιλάμε για σχάρες ποδηλάτου , σχάρες σκι κτλ , μιλάμε για σχάρες που να έχουν τις προδιαγραφές για δυναμικό βάρος πάνω από 50 κιλά.  ( Η πιο ελαφριά σκηνή Οροφής είναι λίγο λιγότερο από 50 κιλά  και η πιο βαριές σχεδόν 75 κιλά).  Κατάλληλες σχάρες είναι αυτές που χρησιμοποιούνται για τις μπαγκαζιέρες οροφής  .

Ανάλογα το αυτοκίνητο μπορούμε να επιλέξουμε και το μέγεθος της οροφοσκηνής.  Εδώ έχουν ένα πλεονέκτημα οι SoftShell Οροφοσκηνές γιατί σχεδιαστικά ενώ σε κατάσταση συσκευασίας είναι πιο μικρές , όταν αναπτύσσονται διπλασιάζουν τον χώρο τους.   Η πιο βασική διάσταση μιας Soft Shell σκηνή οροφής είναι  120Χ140 μια διάσταση που ταιριάζει  σε σχάρες στα περισσότερα αυτοκίνητα ακόμα και τα πιο μικρά.  Και ο τρόπος που ανοίγει η σκηνή αυτή , που επεκτείνεται στο πλάι του αυτοκινήτου , η συνολική διάσταση της σκηνής είναι  140Χ240.

Από την άλλη μεριά οι Hard Top  Σκηνές οροφής , η διάσταση τους   είναι σταθερή είτε είναι κλειστή είτε είναι ανοιχτή, αφού στην ουσία ανοίγουν προς τα επάνω. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της Hard Top Σκηνής , γιατί είναι πολύ μεγάλες, πολύ βαριές ,  και καλύπτουν και καμία φορά ξεπερνούν την διάσταση του αυτοκινήτου. Οπότε αν κάποιος θέλει να επιλέξει μια Hard Top Σκηνή,  πρέπει εκτός των άλλων να επιλέξει ένα μέγεθος που να χωράει στο μήκος του αυτοκίνητου.   ( Οι Hard Shell Σκηνές Οροφής  βγαίνουν και σε 3 μεγέθη). Το μεγάλο μέγεθος μιας Hard Shell σκηνής είναι 160 x 210 cm, δηλαδή  αν το συγκρίνουμε με το στάνταρ  μέγεθος μιας Soft Shell  δηλαδή 140x240 cm, διαπιστώνουμε ότι η Soft Shell σκηνή είναι μεγαλύτερη  και  τρεις φορές πιο οικονομική.

Η Οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου

Είναι γεγονός ότι ανεξάρτητα από την σκηνή οροφής που θα επιλέξουμε να αγοράσουμε ,  θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυξάνεται η κατανάλωση της βενζίνης στο αυτοκίνητο μας λόγο βάρους της σκηνής , αλλά και λόγο αντίστασης στον αέρα.  Επίσης είναι μια πραγματικότητα ότι η σκηνή είναι ένα επιπλέον βάρος , και αν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι ούτως η άλλος  σε περιβάλλον διακοπών το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο και με πολλά ακόμα πράγματα αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κατανάλωση , και μείωση της μέσης ταχύτητας στην διαδρομή.

Αποθήκευση και προστασία  της Σκηνής Οροφής Αυτοκίνητου

Όλες οι σκηνές  οροφής αυτοκινήτου έχουν τις προδιαγραφές να παραμένουν πάνω στο αυτοκίνητο για πάρα πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.  Δηλαδή όταν κάποιος αποφασίσει να βιδώσει την σκηνή οροφής πάνω στην σχάρα του αυτοκινήτου του μπορεί να την αφήσει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν χρειάζεται να την βάζει και να την βγάζει συνέχεια.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι Hard Shell Σκηνές Οροφής είναι πιο ανθεκτικές σε βάθος χρόνου, στην μακροχρόνια παραμονή της πάνω στο αμάξι.  Για αυτό βέβαια εξαρτάται και από την ποιότητα κατασκευής της κάθε εταιρίας Hard Shell Σκηνής. Είναι γεγονός ότι οι Hard Shell σκηνές κλείνουν αεροστεγώς και δεν επιτρέπουν την υγρασία να περάσει μέσα στην σκηνή (όταν είναι κλειστή) καθώς και το σκληρό πολυεστερικό κέλυφος είναι πολύ πιο ανθεκτικό στον ήλιο και την ζέστη.  Από την άλλη μεριά μια Soft Shell Οροφοσκηνή , έχει για κάλυμμα ένα πολύ σκληρό μουσαμά και με την βοήθεια φερμουάρ και βέλκρο κλείνει, και  ο μουσαμάς προστατεύει την σκηνή  από τον αέρα , τον ήλιο και την υγρασία κατά την διάρκεια της παραμονής της πάνω στο αυτοκίνητο αλλά και κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

 Όπως και να έχει θεωρούμε για πάρα πολλούς λόγους , οποιαδήποτε σκηνή οροφής αυτοκινήτου , όταν δεν θα χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να ξεβιδωθεί από την σχάρα του αυτοκινήτου και να αποθηκευτεί σε κάποιο κλειστό μέρος. Το να έχουμε την Οροφοσκηνή μας εκτεθειμένη πάνω στο αυτοκίνητό μας χωρίς λόγο , για μεγάλα χρονικά διαστήματα , δεν είναι κάτι έξυπνο και λογικό, αφού και η σκηνή φθείρετε χωρίς λόγο, και μεγαλύτερη κατανάλωση έχουμε στο αυτοκίνητο σε καθημερινή χρήση  και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την σχάρα του αυτοκινήτου για άλλη χρήση,  και ως ένα βαθμό κινδυνεύουμε να μας κλέψουνε την σκηνή, και πολλοί άλλοι λόγοι  που θα αναλύσουμε και στην συνέχεια. Το μόνο σίγουρό  είναι ότι χρειαζόμαστε έναν αποθηκευτικό χώρο για την σκηνή οροφής,  ο οποίος χώρος ( δυστυχώς ) πρέπει να είναι «αρκετός» και με εύκολη πρόσβαση.  Σε αυτό το σημείο οι Soft Shell σκηνές έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα γιατί είναι πιο μικρές και πιο ελαφριές όταν είναι κλειστές και άρα κουβαλιούνται και αποθηκεύονται πολύ πιο εύκολα.   Είναι γεγονός ότι οι Soft Shell σκηνές είναι λιγότερο από 50 κιλά ( σίγουρα χρειάζονται δύο άτομα για την διαδικασία της απαγκίστρωσης  της από το αυτοκίνητο) , και να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί. Η διάσταση μιας Soft Shell σκηνής είναι 140Χ120 και 50 κιλά, ενώ μια μέση Hard Shell οροφοσκηνή  είναι 140Χ210 και 65 κιλά που σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο δύσκολη η διαδικασία και οι απαιτούμενοι χώροι αποθήκευσης. 

Είναι γεγονός ότι το να θεωρήσουμε ότι θα πάρουμε μια σκηνή οροφής αυτοκινήτου , και θα την αφήσουμε για πάντα πάνω στο αυτοκίνητο δεν ευσταθεί.  Αν το αυτοκίνητο αυτό είναι το καθημερινό μας αυτοκίνητο,  το οποίο το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας και δεν το βάζουμε και σε γκαράζ, τότε το να αφήσουμε μία σκηνή οροφής μόνιμα  και για πάντα πάνω στο αυτοκίνητο, σίγουρα θα δημιουργήσει φθορές χωρίς λόγο και στην σκηνή και στο αυτοκίνητο. Το πιο λογικό είναι να αποθηκεύσουμε την σκηνή σε ένα κατάλληλο μέρος  μέχρι την επόμενη φορά που θα θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε.